angle-left Direkte fra Litteraturhuset i Oslo - onsdag 11. november - Sissel Gran og Tove Nilsen i samtale

I disse tider hvor reising er vanskelig, ønsker Litteraturhuset i Oslo å tilby en eksklusiv strømming av enkelte arrangementer til folkebibliotek over hele landet. Skaun folkebibliotek har så klart sagt ja! til dette tilbudet.

Onsdag 11. november er det klart for Tove Nilsen som vil snakke med Sissel Gran om sin siste roman.

Hvor for blir noen ting så vonde at de blir umulige å snakke om, og fortsetter å være det selv etter at mange år har gått?

Den eneste broren er tittelen på romanen Tove Nilsen har gitt ut i høst, og som har fått mange lovord fra kritikere. Boka bygger på materiale fra forfatterens egen familie. Det handler om Leif, han som skulle ha blitt Nilsens onkel, men som aldri blir mer enn 19 år. Leif bor sammen med moren og sine tre eldre søstre i et litt trangt arbeiderklassehjem i Trondheim. På kontinentet er 2. verdenskrig i gang, og rykker stadig nærmere. Familien, byen og krigen skrives fram, uhyggen og uroen, men også ungt liv. Så skjer det fatale: unggutten involveres i en sabotasjeaksjon som slår feil. Deretter følger en flukt over fjellet som han ikke overlever.

Som barn fant Nilsen svarthvitt-bilder av den alvorlige unggutten gjemt mellom klær i kommoden, de var fjernet fra albumene. Ingen orket å svare på spørsmål om hvem han var. Nå har denne tause familiehistorien fått en eminent romans form.

Psykolog og forfatter Sissel Gran har fulgt Tove Nilsen forfatterskap tett gjennom en årrekke. Nå møtes de to til samtale om Nidarosdomen, krigsliv og å skape kunst av gammel familiesorg.

Samtalen strømmes direkte til Øysteinsalen, Bautaen kulturhus. Grunnet smittevernregler vil det være begrenset med plasser, så arrangementet krever påmelding her: Bautaen kulturhus eller ring biblioteket 913 71 501, du kan også sende mail til folkebiblioteket@skaun.kommune.no eller ganske enkelt; henvend deg i skranken i biblioteket.

Språkvelger

nb-no sv-se en-gb